Sokszor küldtem tovább ismerősöknek a receptet miután megkóstolták, valójában a blog ötlete is innen indult. A válogatós holland lakótársamnak is nagyon ízlett, addig nem engedett haza, míg együtt el nem készítettük ezt a fűszeres finomságot. A lelkes bevezető után nézzük, hogyan is készül. Próbáljátok ki, és győződjetek meg róla ti magatok is. :) Az ötletadó receptet itt találjátok.
Hozzávalók:
- 500 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt (Szarvasi)
- 4 ek finom zabpehely
- 2-2 ek lenmag, szezámmag, napraforgómag
- 7 ek olívaolaj
- 3,6 dl meleg víz
- 1 db sárgarépa
- 2 ek citromlé
- 1 kk szódabikarbóna
- 1 kk bazsalikom, oregano, kakukkfű
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek nyírfacukor/eritrit
- 1 ek tiszta só
- Először a fűszereket (oregano, bazsalikom, kakukkfű, zúzott fokhagyma) beáztatjuk a 7 ek olívaolajba. Annál jobb, minél több időt ázik, azért, hogy az olaj átvegye a fűszerek aromáját.
- Az 500 g liszthez hozzáadjuk a magokat, zabpelyhet, sót, cukrot, a sajtreszelőn reszelt sárgarépát. Ezt jól elvegyítjük.
- A szilárd hozzávalókhoz jön a citromlében megpezsegtetett szódabikarbóna, majd a fűszeres olaj, végül a meleg víz. Jól összekeverjük. Mikor a massza homogén, egy megfelelő méretű formába öntjük. (Én cserepet használok a sütéshez, ami azért jó, mert átengedi a hőt és a nedvességet.)
- Kb. 190 C fokon 1 óra alatt készre sütjük. A sütőbe tegyünk egy vízzel teli dobozt azért, hogy ne száradjon ki a kenyér.
- A víz mennyisége ehhez a típusú liszthez épp elegendő. Ha másféle lisztet használunk, változhat a szükséges vízmennyiség is. Egy dagasztás előtti kelt tészta állagú masszát kell kapnunk, mindössze kevésbé nyúlékony a tészta (az élesztő hiánya miatt).
- Fontos a forma mérete. Először egy nagyobb formát válasszunk, hogy a kenyér biztosan átsüljön.
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése