2014. szeptember 6., szombat

Túró rudi torta extra

Ha a túró rudit és a sütit egy napon említjük, rögtön beindul a fantáziánk. Velem legalábbis ez történt.
Hasonló receptekkel már évek óta szemeztem, de első ránézésre mindegyikből hiányzott valami. Így ez a torta most karamellel és pörkölt mogyoróval egészült ki. Így fest a KinderMaxi Túró Rudi torta az elkészítést és az egy napos türelmi időt követően:

Hozzávalók 2 db piskótához (d=25,5 cm):
- 3 púpos ek liszt
- 2 ek kakaó
- 4 ek cukor
- 4 tojás
- csipet só
Túrókrém:
- 75 dkg túró
- 20 dkg porcukor
- 3,5 dl tejszín
- 2,5 dl tejföl
- 1 ek virágméz
- 1 nagy citrom reszelt héja és leve
- 20 g zselatin
- 1,7 dl víz
- 1 vanília kikapart magja

Karamell (Gordon Ramsay receptje alapján):
- 8 dkg cukor
- 2 ek víz
- 1 dl tejszín
- 2 dkg vaj
- csipet só
Csokiöntet (kétszeres adag):
- 20 dkg étcsokoládé
- 4 ek kókuszzsír
Továbbá:
- 10 dkg durvára darált pirított törökmogyoró
- sütőpapír
Elkészítés:
  1. A piskótához a tojásfehérjéből habot készítek a csipet sóval. Hozzáadom a cukorral habosra kevert sárgáját, majd a lisztet és a kakaóport (ha darabos akkor beleszitálom).
  2. Óvatos mozdulatokkal elkeverem a tésztát, vigyázva, hogy ne törjem össze az állagát.
  3. A tortaformába a sütőpapírt méretre vágom, amit átkenek rendesen vajjal. Aztán beleöntöm a massza egyik felét és 10 perc alatt készre sütöm. Kiemelem a sütőpapírt, majd sütök még egy piskótát a massza másik feléből. A sütőpapírt még melegen távolítom el a piskótáról.
  4. A krémhez a zselatint 1,7 dl vízben folyamatos kevergetés mellett felforralom, majd langyosra hűtöm. Ezután összekeverem a túrókrém hozzávalóival.
  5. Miután megsült a második piskóta is és elválasztottam a sütőpapírtól, visszahelyezem a tortaformába, az adja majd a keretet a tortának.
  6. A piskótatésztára ráöntöm a túrókrém 2/3-át, amire a csokimáz kerül.
  7. A csokiöntethez a darabolt étcsokoládét a kókuszzsíron gőz felett megolvasztom, majd a felét a túrókrémre öntöm. Mielőtt megszilárdul, beleszórom a darált törökmogyorót.
  8. Erre kerül a második piskótatészta. Picit megnyomkodom.
  9. A karamellkrémhez a vízbe beleöntöm a cukrot és lassú tűzön megolvasztom. Nem kell kevergetni,csak rázogatni. Ha aranybarna színűvé válik, hozzáadom a tejszínt, a vajat és a csipet sót. Addig keverem még a tűzön, amíg homogénné nem válik. Ezután ráöntöm a piskótára, gyorsan elegyengetem, mert hamar szilárdul és nagyon tud ragadni. :)
  10. Ezután jön a  maradék túrókrém és a csokiöntet másik fele. (Ha szükséges rámelegítek még az öntetre, hogy elég folyékony legyen.)
  11. Be a hűtőbe vele és a legnehezebb része: várjunk egy napot (de legalább 12 órát:)) mielőtt megkóstoljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése