2015. február 16., hétfő

Fekete lencseleves zöldségekkel




Hozzávalók:
  • 15 dkg fekete lencse
  • 1 lila hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek zsír (kókuszzsír vagy vaj)
  • 2 sárgarépa
  • kb 10 dkg zellergumó
  • 1 nagyobb szál szárzeller
  • 15 dkg tejföl
  • 2 ek paradicsomszósz
  • babérlevél
  • koriander, római kömény, pirospaprika, kurkuma
  • só, bors

Elkészítés:
  1. A lencsét beáztatjuk pár órára.
  2. A kókuszzsíron üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a 2 gerezd zúzott fokhagymát és az apró darabokra vágott sárgarépát, zellert és szárzellert, majd pirítjuk még néhány percig.
  3. Átmossuk a lencsét, majd hozzáöntjük a zöldségekhez annyi vízzel, hogy ellepje.
  4. Hozzáadjuk a fűszereket: 3 db babérlevél, só, bors,  fél mk koriander, pirospaprika és kurkuma, illetve késhegynyi illatos kömény (ebből tényleg keveset, mert intenzív íze van).
  5. Puhára főzzük a lencsét és a zöldségeket, kb 15 perc.
  6. Levesszük a tűzről és kiszedünk egy szedőkanállal a levesből, hozzáadjuk a paradicsomszószt és a tejfölt. Botmixerrel pépesítjük, majd gyors keverés mellett hozzáöntjük a leveshez. 
  7. Visszatesszük a tűzre és forrásig főzzük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése